Každý týden toho stihnou hodně. Někdy až moc. Pojďme se podívat na výběr toho nejzajímavějšího, co od pondělí politici provedli:

Radmila Kleslová naletěla. Na facebooku se pochlubila, že se ve vinohradské vile Karla Čapka konečně našel Zemanův vysněný článek "Hitler je gentleman". Skutečně se tam ten den našel zažloutlý list, který vypadal jak poškozená titulní strana časopisu Přítomnost z roku 1938. "Peroutkův dopis je na světě!" zajásala starostka Prahy 10. Jenže smůla, list ve vile jen chvíli před nálezem schválně zanechal literární kritik Jaromír Slomek. Byl už tak znechucený Zemanovými útoky na Peroutku, že se odhodlal ke šprýmu. Ani nečekal, jak snadno se dá jedna z nejdůležitějších postav hnutí ANO napálit. Možná to něco vypovídá o schopnosti komunistické rozvědky naučit své agenty odhalovat padělky, ale určitě to odhaluje mentální kvality této oddané spolupracovnice Andreje Babiše a některých jejích spolupracovníků.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se chovala jako za minulého režimu. Přesněji řečeno její tiskové oddělení, od kterého se ovšem tato Babišova velká naděje pro záchranu zkažené pražské politiky nijak nedistancovala. Štábu internetové televize Stream.cz nejdříve mluvčí zakázali na tiskovce magistrátu natáčet s podivuhodným doporučením, ať se domluví s Českou televizí. Nedává to žádný smysl, ale potom přišlo něco horšího - štáb byl z tiskovky vykázán za dveře. Doslova. Demokratický politik si něco takového nesmí v demokratické zemi, kterou Česko v roce 2015 bezpochyby je, dovolit.

Zato brněnský primátor Petr Vokřál (také ANO, pozoruhodné rozdíly) se zachoval příkladně. Jako jeden z mála českých politiků nedal najevo hysterii a strach, pokud jde o rostoucí počet uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy. Nabídl, že se jihomoravská metropole může ujmout několika desítek běženců. Povzbudivé, že se našel někdo, kdo před blížící se povodní pouze nevykřikuje “Ne, vodu mi tady nechceme”, ale místo toho hledá způsob, jak se s případnou záplavou vypořádat.

Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) promluvila v USA. Nevadí, že jí neznáte. Šéf Agrofertu, financí, Mafry a ANO ji nedávno vyhlásil za zahraničněpolitického experta své strany. Jermanová proto promluvila na půdě OSN o uprchlících. Navzdory tomu, že se toho konference netýkala. Zajímavé spíš je, že se Jermanová údajně pokusila diplomatům z celého světa vysvětlit, jak by měly vlády správně se svými občany hovořit o uprchlících. Otázka: Není rychlejší, snazší a levnější říct to raději tady v Česku přímo vládě, jejíž je ANO poslankyně Jermanové stále ještě vlivným členem? 

Tomio Okamura plácal nesmysly. Znovu. Pokouší se využít docela silného xenofobního strachu z uprchlíků z Afriky a Blízkého východu. Každý z muslimů je podle něj časovanou bombou. Velmi primitivní hitlerovská rétorika, ale bezpochyby se najdou tisíce lidí, které to osloví. My bychom si ale spíš měli položit jinou otázku: Jak vlastně pokročilo vyšetřování financováni Úsvitu?

Miloš Zeman pádloval a lhal. Mohly to být další zbytečné záběry a fotografie z dovolené prezidenta. Jenže ten se před svojí projížďkou po rybníku u své chalupy rozhodl promluvit a z toho je téměř vždy průšvih. V trenýrkách a s pádly ruce Zeman prohlásil, že Česká televize lže. Prý o něm natočila reportáž, podle které už tři dny nevylezl ze svého příbytku a on se přitom setkával s desítkami přátel. Bohužel pro prezidentský úřad, opět nebyla Zemanova slova pravdivá. ČT takovou reportáž vůbec nenatočila.

Bohuslav Sobotka byl odhodlaný a rázný. Letos poprvé. V souvislosti s uprchlickou krizí (v Česku se jí říká spíš hrozba) napsal občanům dopis. "Zatímco se dojímáme nad hrdinským činem Nicholase Wintona, který zachránil 669 českých dětí před tragickým osudem, kousek od evropských hranic čekají na totéž tisíce zoufalců prchajících před smrtí. Není lehké to zvednout jeho hozenou rukavici a splatit tak náš dluh. Země okolo nás už to však bez řečí dělají a musíme si přiznat, že jsme trochu zaspali," píše premiér Sobotka. Počkat, to asi nenapsal Sobotka...