Geniální. A bizarní. Miroslav Kalousek mohl dostat jen málo takových dárků, jako bylo veřejné vysvětlování výrazu “komunistický fízl” přímo ve sněmovně, přímo v přímém přenosu České televize, tři týdny před volbami na radnice a do Senátu.

Ti, kdo hlavního hybatele TOP 09 stále považují za všemocného démona, by si dokonce mohli snadno myslet, že si to celé zkonstruoval sám. Že v červnu schválně řekl o komunistickém poslanci Zdeňku Ondráčkovi, předlistopadovém členu obávaného Pohotovostního pluku, ona inkriminovaná slova. Pak si nějak zařídil, aby si komunistický poslanec na jeho výroky stěžoval a celou nepříjemnost ještě pořádně rozmázl (což by vlastně nebylo při Ondráčkových intelektuálních kvalitách zase tak těžké). Pak zlobboval mandátový a imunitní výbor tak, aby vyhověl uraženému komunistovi a bývalému komunistickému fízlovi a nakázal Kalouskovi se omluvit. A zároveň tím dal místopředsedovi TOP 09 možnost obrátit se na celou sněmovnu a tím "kauzu" přenést na televizní obrazovky a do všech důležitých médií. Vysněný prostor pro každého politika. V luxusním předvolebním čase. Kalousek jako protikomunistický mučedník... 

Nejspíš je to ale celé dílo náhody. A nedůvtipnosti poslanců. Nepřekvapivě.

Především je dobře, že taková věc proběhla. Je užitečné znovu probrat, kdo všechno a proč byl komunistickým fízlem. Mnohým je to zjevně pořád nejasné. A je také zdravé vidět předsedu klubu KSČM obhajovat některé nástroje KSČ. Určitě pro každého, kdo by si snad chtěl říct, že už je to přece dávno a dnešní komunisté jsou už jistě úplně jiní.

Zajímavá je jiná věc. Občasný divák může snadno nabýt dojmu, že vládní a parlamentní politici jsou velmi sofistikovaní a mazaní. A oni zase tak moc nejsou. Kalousek znovu ukázal, že není třeba je přeceňovat. Až velmi snadno dokázal všechny své volební soupeře vtáhnout do hry, v níž byl předem vítězem. A je jedno, jestli to byl jeho úmysl, nebo kouzlo nechtěného (těžko věřit, že to druhé).

A lhostejné je i to, že sněmovna Kalouskovi nevyhověla a on, pokud se neomluví, bude muset zaplatit jeden svůj plat pokuty. S ohledem na vyrovnané šance TOP 09 a ANO třeba v Praze jsou to dobře investované peníze.

Aktualizace: Ve čtvrtek v odpoledních hodinách změnili poslanci z mandátového a imunitního výboru názor a po právním rozboru uvedli, že se Kalousek nakonec vůbec omlouvat nemusí. Místopředsedu TOP 09 ta investice tedy vyjde mnohem laciněji.