Stala se neuvěřitelná věc. Je to jako splněný sen, výhra rekordního jackpotu, nečekané milionové dědictví... Demonstrace na podporu předsedy ČSSD! Před Pražským hradem!

Bohuslav Sobotka je neuvěřitelný klikař. O tomhle sní předseda každé politické strany. Ale šéf té největší levicové, to je čirá fantazie. Jen co se začaly objevovat informace o Haškově puči, vyšly na náměstí desítky možná stovky rozzlobených lidí. A měli transparenty s nápisem „Za Sobotku. Za demokracii!!“. Takže si pojďme připomenout, co je vlastně zač tahle nevinná oběť zlých zemanovců a haškovců, tenhle znovuobjevený symbol demokracie.

Sobotka je tváří sociální demokracie už sedmnáct let. Svojí kariéru si začal pěstovat už za slavné éry dnes nenáviděného Miloše Zemana. V době, kdy se na náměstích protestovalo spíš proti tehdejší opoziční smlouvě s ODS. Zeman dokonce v roce 2001 nabídl Sobotkovi post ministra financí a udělal ho pak alespoň šéfem poslaneckého klubu.

O rok později se už za Vladimíra Špidly ministrem financí stává a pěkně férově až po volbách oznamuje voličům, že sliby ČSSD už moc neplatí, protože „nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce“. V roce 2003 to byl on, kdo prosadil do čela ČSA Jaroslava Tvrdíka. Bez výběrového řízení. (Mimochodem toho Tvrdíka, který dnes Michalu Haškovi pomáhal Sobotku svrhnout).

Když po prohraných volbách do Evropského parlamentu v roce 2004 Stanislav Gross odstřelil Špidlu, Sobotka se pružně přidává právě na Grossovu stranu. A stojí za ním pevně i v době, kdy si Gross nemůže vzpomenout, kde vzal peníze na své nemovitosti.

Sobotka šikovně přežil i Grossův následný pád a z pozice jednoho z hlavních lídrů strany kryje záda novému předsedovi Jiřímu Paroubkovi. A v roce 2006 se například aktivně se podílí na tehdy rekordním téměř stomiliardovém schodku rozpočtu. Uměl by si tehdy někdo představit, že se za něj bude demonstrovat před Pražským hradem? Nebo třeba v době, kdy byl donucen přiznat, že používal své poslanecké náhrady například na cestování na financování soukromého bydlení?

Bohuslav Sobotka je bezesporu velký taktik a za jeho úspěšnou kariérou je jistě píle. Je oprávněně chválen za sestavení poměrně liberálního týmu talentovaných ekonomů na ministerstvu financí. Jakéhosi předchůdce pozdějšího NERVu. Je ale také necharismatickým, málo otevřeným a upřímným politikem, který prosazoval až příliš často jen to, co pomohlo jeho kariéře. Kdyby letošní volby dopadly jinak, byl by to on, kdo by posílil moc komunistů nejvíc od roku 1989. Právě Sobotka otevřeně prosazoval dohodu s KSČM, která by umožnila sociálním demokratům vládnout.

Tak to jen, aby se vědělo, za koho se to vlastně demonstruje v ulicích.

1030CR CSSD SOBOTKA BRNO 2 008