Vlastně buďme rádi. Tedy určitě za to, že Věci veřejné evidentně skončily.

Ale nakonec buďme rádi i za to, že se Věci veřejné staly. Protože díky nim jsme viděli všechno to rozplizle odpudivé, na co jsme dlouhé roky nadávali, v tak silné a koncentrované podobě, že si příště dáme před dalšími véčkaři větší pozor. Snad.

Jestli ano, už bychom nemuseli mít ve sněmovně a ve vládě stranu, kterou mafiánsky pomocí, ehm, půjček ovládá jeden muž, který to možná dělá kvůli svému byznysu. 

Stranu, jejíhož formálního předsedu (to je Radek John) ovládají, kromě Bárty, víc emoce než cokoli jiného, takže čas od času vyvolá téměř rozpad vlády, aniž by on nebo kdokoli další věděl proč. 

Stranu, jejímž hlavním pracovním nástrojem jsou odposlouchávací zařízení nejrůznějšího typu.

Stranu, která rozdávala funkce a přidělovala moc osobám, kterým je něco přes dvacet, mají rády drahé kabelky a mají mentalitu a úroveň některých postav ze Slunce, seno, ... (Ano, Kristýna Kočí). Anebo lidem, kteří jsou velmi, velmi hloupí. (Ano, Jaroslav Škárka). 

A je toho mnohem víc, co nám VV omylem ukázaly. Snad to vyděsí i ty zavedenější politické strany, které na tom v mnoha ohledech nejsou o moc lépe.

Lze namítnout, že před volbami tohle všechno nikdo nemohl vědět. Jenže mohl, většinu z toho, co se u VV děje dnes, popisovala a předpovídala média už před volbami 2010.

Lze namítnout, že celý véčkařský experiment může v budoucnosti poškodit nějaké další nové malé politické strany, které se budou při všech svých dobrých úmyslech snažit dostat do sněmovny. No, vzhledem k tomu, kolikrát už Češi dali v minulosti nějaké takové nové straně šanci, se toho není třeba zase tolik bát.

A někdo může namítnout, že ne všichni véčkaři tu velkou ostudu zavinili. Že mnozí z nich jsou rozumní, nezkažení a talentovaní politici. Možná. Jenže všichni si teď na té ostudě zaslouží svůj podíl. I Karolína Peake, která byla po celou dobu součástí nejužšího Bártova týmu včetně porad v jeho bytě. 

Bude teď velmi zajímavé sledovat, jak se kdo z véčkařů zachová. VV se rozdělily na dvě části – na véčkaře a na o něco chytřejší véčkaře, kterým sice pozdě, ale nakonec přece jen došlo, že s odsouzeným Bártou a s celým tím obřím průšvihem ve vládní a sněmovní politice skončili.

Seznam těch chytřejších véčkařů je už nyní celkem početný, začíná se formalizovat a časem možná měnit v další stranu. Zatím je lídr téhle nové skupiny, Karolína Peake, oproti Bártovi s Johnem ve výhodě. Na své straně má o něco lepší pověst a třeba i ministry Kamila Jankovského a Pavla Dobeše. Pro premiéra Petra Nečase a jeho vládu by její noví véčkaři byli nejspíš snesitelnějším a výhodnějším partnerem.