Těžko říct, jestli to Rath myslí vážně, nebo se u toho potutelně směje.

Člověk v tísni zorganizoval na včerejšek, dnešek a zítřek docela zajímavý experiment, tisíce gymnazistů, středoškoláků a učňů, kterým je přes patnáct, si vyzkouší volby a Rath školám hrozí, že porušují zákon. Tedy těm svým středočeským. A o výhrůžku jde, protože tyto školy zřizuje právě kraj, kterému Rath dělá hejtmana. Také asi padesátka původně přihlášených škol raději z projektu vystoupila.

„Opakovaně připomínáme obecné pravidlo, že za obsah vzdělávání a dodržování zákona ve škole odpovídá ředitel školy. Pořádání stínových voleb na školách před volbami řádnými lze, dle nás, hodnotit jako porušení školského zákona,“ napsal Rath (ČSSD) v dopise.

Simulace voleb je porušení zákona, který zakazuje agitaci politických stran? Bizarní důvod. Dospívající děti si prostě budou hrát na volby. Organizace Člověk v tísni navíc výsledky „voleb“ zveřejní až poté, co skončí ty opravdové. Spíš jde o to, že se sociální demokraté bojí výsledků hlasování teenagerů. Nejsou u nich vůbec populární.

Ale ještě bizarnější je, že před porušením zákona varuje zrovna Rath. Dalo by se to pochopit, kdyby podobný dopis poslal svému šéfovi Jiřímu Paroubkovi. Ten totiž na školách agituje úplně bez zábran. Porušuje zákon úplně otevřeně.

Někdy v době, kdy Rath sepisoval svůj pozoruhodný dopis, Paroubek „přednášel“ na Střední průmyslové škole stavební v Českých Budějovicích. Jedna studentka se ho zeptala, co bude ČSSD dělat pro lidi, kteří v padesáti přijdou o práci. Paroubek jí překvapivě vůbec nezastavil a neřekl jí: „Tak podívejte se slečno, rád bych vám odpověděl, ale nemohu, školský zákon mi to zakazuje. Náš hejtman Rath, který na jeho dodržování velmi dbá, by se na mne zlobil.“

Naopak, Paroubek dal studentce a jejím spolužákům slušný výklad programu sociálních demokratů. „Já jsem zde mluvil o podnikání a ekonomice, my nejsme strana pouze sociálních dávek. ČSSD chce řešit otázku nezaměstnanosti, a lidé, kterým je přes padesát let musí mít šanci sehnat práci. Jsou okresy, kde je šestnácti procentní nezaměstnanost a ještě se přes léto zvýší. S tím musíme něco dělat. A my také uděláme!"

Krásná ukázka totální ignorace zákona. Ratha to nezajímá, místo toho si dělá s ostatními hejtmany seznam škol, které se do projektu zapojily. Vzhledem k tomu, že kraje určují rozpočty škol, bude zajímavé sledovat, jestli ty, které simulovaly volby, dostanou stejně peněz, jako letos.

Paroubek není jediný, kdo si teď před volbami vzpomněl, že je třeba vzdělávat studenty, kterým už je osmnáct a budou moci volit. Při letošní kampani byl ve škole nachytán i lídr ODS Petr Nečas nebo předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A není to ani věc pouze letošních voleb a už vůbec se to neděje jen v Česku. Politici prostě dobře ví, že si musí vychovávat svoje provoliče. Zvlášť když ví, že k volbám moc nechodí a v jejich nepoužitých hlasech je velký potenciál.

Dobře, pak je ale třeba se s tím smířit a místo výhrůžného a nepříliš chytrého dopisu sepsat přesnější pravidla. Třeba stanovit dobu před volbami, kdy kandidáti stran nebudou smět do škol.