Proč se všichni tak diví? To, co Národní strana vytvořila ve svém předvolebním klipu, není nic nového. Stejně pitomé, rasistické a nebezpečné věci hlásá Národní strana už několik let. Ale asi se v Česku musí taková zhůvěřilost odvysílat v televizi, aby tím zabývaly ty úřady, které jsou za to placeny.

Celá kauza s odvysílaným volebním klipem Národní strany, ukazuje na dvě pozoruhodné věci zároveń. Právě na to, že policii, ministerstvu vnitra, politikům naprosto uniká, jak moc se v Česku vzmáhá a prosazuje ta sofistikovanější odnož místních neonacistů a rasistů. Klip Národní strany obsahuje nelichotivé obrázky z romských ghet, jsou v něm použita všemožná tupá protiromská klišé a hlavně slogany typu „Konečné řešení Romské otázky“, kde je nemožné skrýt inspiraci Hitlerem. Úplně stejné a možná ještě horší věci ale propaguje Národní strana už dlouho. A žádný ministr vnitra dosud nevolal po tom, že stranu zkáže.

V dubnu Národní strana zveřejnila svůj stostránkový plán na "Konečné řešení Otázky cikánské v Českých zemích". Tenhle neskutečný spisek počítá s "repatriaci" co nejvějtšího počtu Romů do Indie, tedy podle Národní strany do "země původu". Představitelé téhle dosud legální strany, složené z bývalých (o bývalosti ale lze pochybovat) skinheadů, například zastávají názor, že Romové umírali v koncentračním táboře v Letech u Písku kvůli jejich „špatné hygieně“.

Ale Národní strana je zároveň stranou, která má svého starostu, několik zastupitelů a do eurovoleb za ní kandiduje i jeden policista. Celkem nepozorovaně se stává hlavně v regionech jako jsou severní Čechy takovou „normální stranou“.

Jenže, aby se politici a případně úředníci začali Národní stranou zabývat, musí se nejdřív její rasistický klip objevit na obrazovce České televize.

Když jsme včera, ve středu, v Hospodářských novinách zjišťovali, co bude policie s klipem dělat, dostalo se nám pozoruhodné odpovědi. Policie prý zatím nebude dělat nic. Že by se policisté podívali na televizi, zaúkolovali své odborníky na extrémismus, dojeli si na Kavčí hor pro onen spot a začali ho zkoumat? Nic.

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer z ODS včera žádal, aby televize klip stáhla. Ten samý ministr, který sice chtěl zakázat Dělnickou stranu, o něco hrubozrnější verzi Národní strany, ale jehož úřad žalobu totálně zpackal. A o Národní stranu se Langer nestaral vůbec. Ale radit České televizi umí.

A pak je tu přístup samotné České televize a jejího ředitele Jiřího Janečka. Klip televize nejdřív odvysílala. Pak vydala prohlášení, že se jí nelíbí, a že chce podat trestní oznámení na Národní stranu. Prý je to její duševní vlastnictví, za které televize nezodpovídá, ale bohužel musí spot ze zákona vysílat. Škoda, že Česká televize nemá dostatečně sebevědomého a odvážného ředitele, který umí zvážit, jestli je víc taková povinnost, nebo propagace rasistických názorů. Ředitel Janeček, volený televizní radou, kterou volí politici, místo toho počkal, až mu premiér a ministři vnitra a pro lidská práva napoví, že vysílání klipu je špatné. A teprve pak se „rozhodl“ spot Národní strany z vysílání stáhnout. Další nepěkná ukázka toho, jak se vedení České televize bojí udělat něco samostatně bez politiků.