Žádám dodatečnou omluvu od České televize za to, že mě v roce 1993 natočila, jak se před závodem rozcvičuju. Žádám krom omluvy také vyvození důsledků pro šéfredaktora zpravodajství, ať už to bude cokoli.

Ano, v tom roce mě, coby mladého sportovce, ČT skutečně natočila. Bylo to několik, nejspíš tedy dost ponižujících, záběrů. Celé to trvalo několik vteřin a pan šéfredaktor zpravodajství Petrov je jistě někde v archívu najde. Protože, jestli se skutečně Česká televize omlouvá prezidentovi za to, že v pondělním pořadu 168 hodin přehrála několik záběrů jak se hlava státu lehce procvičuje před novoročním projevem, tak nějaká satisfakce patří přece i mně. Jestli se kvůli tomu veřejnoprávní televize vedená Jiřím Janečkem takhle poníženě kaje před prezidentem Klausem, tak by měla i přede mnou. Už proto, že těch cviků jsem tehdy udělal mnohem víc než on. A lépe.

Anebo ať mi pan Petrov raději vysvětlí, v čem bylo chování jeho zpravodajů tedy tak neetické. Zakazuje snad etický kodex České televize odvysílat prudký pohyb prezidenta? Je problém, že byla zveřejněna lidská podoba hlavy země, tím byla narušena vážnost celého úřadu a lid příliš uvolní své mravy? Nebo co se stalo?

Už sem na ČT viděl spoustu podobných záběrů celé řady politiků. Ty jsou etické? Co třeba záběry poslanců, kteří zrovna něco jedí? Prostě nemají žádný projev a vykonávají evidentně nepolitickou činnost. Co? Nerozumím v čem je to jiné. A co Klaus na horách? Na lanovce? To ČT smí?

Že se prezident, inženýr, vrchní velitel, ekonom, mnohonásobný čestný doktor, profesor Václav Klaus bere až moc vážně, je známá věc. Ještě, že se už za vtipy o prezidentech a jiných vládcích v Česku nezavírá. Když prezident odmítne na tiskové konferenci odpovědět na otázky redaktora ČT jen kvůli odvysílané rozcvičce, je to především strašně trapné a i veřejnoprávní televize to má ignorovat, nebo o tom dokonce natočit reportáž.

Ale to, že stačilo tak málo, aby se ČT připlazila bleskově s omluvou a slibem potrestání viníků, je skutečně zvláštní. Chystá se teď snad zase nějaký mediální zákon nebo co?