Komu se to vlastně v ODS vyčítá, že se odklonil od skutečné pravicové politiky? Kdo se to má vrátit ke kořenům, jak volá Bém, Bendl, Macek nebo nenápadně Klaus?


To, že se ČSSD spojuje v krajích s komunisty trochu zastínilo stejně pozoruhodný fakt, že se se sociálními demokraty spojuje nebo snaží spojit také ODS. Dokonce hned v pěti z dvanácti krajů souhlasí občanská demokracie s rušením zdravotnických poplatků, aby je ČSSD vzala do party. ODS se tady vzdává svých „kořenů" tak snadno a rychle, že jsou z toho sami sociální demokraté upřímně překvapeni.


Když jsem přemýšlel, proč to ODS dělá, vybavila se mi reportáž České televize, v níž bývalí hejtmani a krajští radní občanské demokracie dumali nad tím, co budou po totální prohře v krajských volbách dělat. Bylo to až dojemné. „Je to trošičku smutný pocit. Já jsem si tak trošku myslel, že toto je můj domov a zabydlel jsem se tady," litoval se exhejtman Královehradeckého kraje Pavel Bradík. Jeho radní Miloslav Plass se plačky svěřoval: „Je to velmi těžká situace. No, tak splácím hypotéku a mám celou řadu závazků ke svým dětem, ke své rodině." Po těchle slovech jsem byl rád, že tenhle „politik s hypotékou" odchází.


Je evidentní, že náhlá náklonnost krajských lídrů ODS k levicové a nenáviděné ČSSD pramení z těch hypoték, z toho, že si po čtyřech letech krajští občanští demokraté prostě neumí představit, že už nebudou „u toho", ať už to znamená vliv nebo možná kontrolu nad místním byznysem. Zvláštní je, že na tohle Bém, Bendl, Macek ani Klaus neříkají nic.